Bra att veta inför resan

Här har vi samlat information som kan vara bra att ha inför Er resa!

Bokar ni hela båten för ett privat sällskap så disponerar ni alla fyra hytterna och har säkerheten och bekvämligheten av att ha en egen skeppare ombord. Efter överenskommelse och mot extra kostnad kan eventuellt service av en värd/värdinna som lagar mat mm erbjudas.

För lediga veckor se bokningskalendern.

Vissa veckor erbjuds cabincharter, dvs man bokar en hytt eller en kojplats ombord och får segla i sällskap med andra som bokat plats ombord. Ibland är det cabincharter med ett visst tema t.ex. singelsegling, yoga, träning, vandring eller grekisk mat och kultur.

För lediga platser dessa veckor se bokningskalendern.

Båten utgår vanligtvis från Poros och det finns en rad skäl till varför det är fördelaktigt:

  • Poros är en mycket trevligare hamn än de hamnar som finns i Aten och man kommer ut i övärlden redan från start. Vanligtvis spenderas dessutom två nätter i starthamnen så därför är det extra viktigt att det är en mysig hamn. Läs mer om Poros här.
  • Man ligger ett steg före alla hundratals båter som utgår från Aten och får därför lite lättare att få plats i de hamnar som besöks under veckan.
  • Dessutom når vi lite längre bort från Aten då en dags seglats redan är avklarad.
  • Vidare behöver Nangilima inte en fast plats i en marina i Aten vilket hade varit alternativet och därmed sparas marinakostnaden in.

Detta naturligtvis till priset att Ni kära gäster måste passa in flyg med färjetabellen och ta en timmas färja ut till Poros alternativt ta taxi till Galatas men vi tror att ni tycker det är värt mödan.

Båten ligger på Poros, dit man kommer med ca en timmes färd med färja från Piraeus hamn.
Tunnelbanan (metro), linje M3 går direkt från Atens internationella flygplats till Piraeus och det går naturligtvis lätt att komma dit även med buss, X96 eller taxi.
Även tunnelbanan och bussen tar ca en timma och går fram till sent på kvällen.

Den sista färjan går 19:30 så man bör landa senast 17:00 för att hinna med färjan med lite marginal.
Se här för färjetidtabellen.
Justera för säkerhet skull datumet bara!

Från tunnelbanestationen har man ca 500 meters promenad till färjelägret
Se här för Piraeus hamn i Google maps.

 

Nedanstående lista är förstås inte komplett, men kompletterande tips på sådant som vi tycker kan vara särskilt bra att tänka på inför en segling i medelhavet:

  • Packa i mjuka väskor. Det finns möjlighet att packa upp i hytten, och väskan kan stuvas undan.
  • Solen bränner bra på vattnet, se till att ha med bra solglasögon, solhatt eller keps och solkräm.
  • Seglarhandskar är inte alls nödvändigt men kan vara skönt att ha om man vill vara aktiv i seglingen och har lite känslig hud på händerna. Ett par skinnskodda arbets-/trädgårdshandskar (ev. med avklippta fingrar) funkar utmärkt, men viktigt att de sitter ganska tight och inte är för stora.
  • Lämpliga skor ombord är gymnastikskor, sandaler eller sneakers som inte har grov sula men ger bra grepp på däck.
  • Öronproppar och ögonlapp är skönt att ha för den ljud- och ljuskänslige, vi bor nära varandra ombord. Det finns gardiner i hytterna, men de är inte totalt mörkläggande.
  • Glöm inte pass och ev. personliga mediciner
  • Vi rekommenderar att ni tar med egen flytväst till mindre barn, som barnet gillar och hunnit vänja sig vid. Bör vara en väst med krage, s.k. räddningsväst.

Tänk om jag blir sjösjuk…

De flesta blir inte sjösjuka av normal semestersegling, men en del har lättare att bli det. För att undvika sjösjuka bör man vara utvilad, mätt och nöjd inför start, och undvika att vistas under däck under gång. Det finns receptfria tabletter och tuggummin mm mot sjösjuka att köpa på apoteket, och receptbelagda plåster som ger bra effekt.

Hur länge seglar man på dagarna?

Det bestämmer ni själva! De flesta vill ha tid att sola och bada, kanske med ett längre lunchstopp mitt på dagen, men vill ni ha långa dagar med tuff segling så ordnar vi det också! 

Hur funkar det med dricksvatten ombord?

Dricksvatten köper vi på flaska, räkna med omkring 2 liter per dag och person. Kranvattnet i Grekland går att dricka men smakar klor. Vi har uppåt 1000 liter sötvatten i tanken vid start som framför allt är avsett för disk och dusch och även funkar för matlagning.

Hur är sängarna?

Kojerna är 150 cm breda vid huvudänden något smalare vid fotänden, med tygklädda dynor ca 12 cm tjocka. Varje plats har en skön kudde, bäddlinne och ett tunt täcke (allt nyinköpt 2022).

Var har man sin personliga packning?

Det finns en garderob, lådor och smala hyllor i hytterna för personliga kläder och prylar. Det finns även ett litet badrumsskåp. Vi rekommenderar att ni packar i mjuka väskor som går att stuva undan, utrymmet är begränsat och man vill gärna slippa att ha en resväska i kojen. 

Hygien

Bekvämligheten är inte riktigt som hemma kanske, men det är inga problem att sköta sin hygien ombord. Varje hytt har egen toalett och dusch, och det finns även en sötvattendusch ute på akterdäck. Man måste dock vänja sig vid att INTE spola ner papper i toaletten, vilket oftast gäller även i land i Grekland.

Handling och matlagning

I Poros finns det en relativt välsorterad mataffär, Kritikos, nära där Nangilima brukar ligga förtöjd. Ett förslag på en inköpslista kommer att ligga här.

Gästerna laggar gemensamt frukost och lunch och ifall vi ligger i en natuhamn utan tillgång till taverna även middagen. Det brukar vara praktiskt att dela in gästerna i matlagningslag om två som då har hand om en hel dag, de andra dagarna är man helt ledig från kökstjänstgöring. Man ansvarar då för att det finns mat till frukost och lunch samt tar hand om disken. Frukostarna brukar bli riktiga hotell frukostar, se här för en typisk frukost. Lunchen blir däremot oftast ganska enkel, en grekisk salad står ofta på bordet.